Astarta
QuickSupport

Astarta
Service Desk

RSS


Správne používanie batérií v notebookoch

V moderných notebookoch sa používajú batérie (akumulátory) založené na Li-Ion technológii. Nasledujúci text popisuje niektoré ich kľúčové vlastnosti a hlavné odporúčania ako ich používať.

 

 

Neskladovať batériu na 0 % nabitia

 

V prvom rade treba vyvrátiť všeobecný mýtus, že Li-Ion batérie (ďalej budeme používať skrátený termín "lítiové batérie") majú pamäťový efekt a treba ich maximálne vybiť. Lítiové batérie takýmto problémom netrpia a práve naopak, takéto totálne vybitie im škodí. Vybitie batérie pod 5 % a dlhodobé skladovanie v takomto stave môže mať pomerne veľký vplyv na životnosť batérie, pretože môže dôjsť k degradácii jednotlivých článkov. V takomto prípade, je nutné betériu bez zbytočného otáľania nabiť, pretože treba rátať aj so samovybíjacím efektom (asi 5 % mesačne). V žiadnom prípade by sa nemala dlhú dobu nechať v takto vybitom stave, pretože môže upadnúť do tzv. hlboko vybitého stavu a už ju nebude možné nabiť.

 

 

 

Konečný počet nabíjacích cyklov

 

Lítiové batérie sú skonštruované na určitý počet nabíjacích cyklov. Presný počet sa líši podľa konkrétnej konštrukcie a výrobcu ale vo všeobecnosti sa toto číslo pohybuje od 300 do 500 nabíjacích cyklov. Nabíjací cyklus sa chápe ako plné vybitie a následné plné nabitie batérie (napríklad 2 x nabitie a vybitie na 50 % sa chápe ako jeden nabíjací cyklus). To znamená, že je nutné sa správať tak, aby sa tento počet zbytočne nevyčerpával. Vo všeobecnosti sa odporúča čo najviac pracovať na elektrickej sieti a iba v nevyhnutných prípadoch používať notebook na batériu.

 

 

Klesajúca kapacita počas životnosti

 

Kapacita batérie sa starnutím znižuje a je to prirodzený proces, odhadovaná životnosť Li-Ion batérií je približne 3 roky. To znamená, že je vhodné pri kúpe skontrolovať dátum výroby akumulátoru, pretože ak si zoberieme pol roka starú batériu, už má šestinu životnosti za sebou. Väčšinou sa dátum výroby nachádza na dodatočnom štítku nalepenom na akumulátore, napríklad 2011/11 pre batériu vyrobenú v novembri roku 2011 (toto označovanie sa môže líšiť u jednotlivých výrobcov).

 

 

 

Správa napájania

 

Pri používaní notebooku na batérie je vhodné zvoliť čo najúspornejší režim (napríklad zníženie jasu obrazovky, vypnutie bezdrôtových sietí a podobne), pretože popri predĺžení samotnej doby behu na batériu to šetrí aj batériu, ktorá sa pri pomalšom vybíjaní menej opotrebováva. V konečnom dôsledku to predlžuje interval medzi nabíjaniami a tým nepriamo aj zmenšuje počet nabíjacích cyklov.

 

 

Je nutné vyberať batériu keď je notebook pripojený k elektrickej sieti?

 

Záleží na uhle pohľadu. Moderné notebooky sú vybavené ochranou proti prebitiu, to znamená, že keď nabitie batérie dosiahne 100 %, notebook prestane batériu nabíjať a tým pádom nedochádza k jej prebíjaniu. Z druhého uhlu však môže byť batéria ovplyvňovaná teplom z pracujúceho notebooku (batérie sa rýchlejšie opotrebovávajú pri vyššej teplote). Vo všeobecnosti platí, že pri bežnej kancelárskej práci batériu vyberať netreba – treba mať na pamäti aj možnosť opotrebenia uchytávacieho mechanizmu batérie, ktorého oprava je finančne pomerne náročná a nespadá medzi závady kryté štandardnou zárukou od výrobcov notebookov. Ak však stále pracujeme pripojení k elektrickej sieti, je odporúčané aspoň raz za čas batériu úplne vybiť a následne nabiť, aby absolvovala jeden nabíjací cyklus.

 

 

Uschovávanie nepoužívanej batérie

 

V prípade dlhodobého skladovania batérie (zopár mesiacov) sa odporúča batériu uschovávať na chladnom a suchom mieste nabitú zhruba na 40 – 50 %. Pozor, teplota by nemala klesnúť pod 0° C. Musíme mať na pamäti aj samovoľné vybíjanie batérií (približne 5 % kapacity mesačne) a dávať pozor na to, aby sa dlhodobým skladovaním mimo notebooku úplne nevybili.

 

 

Kedy vymeniť batériu?

 

Batériu po skončení životnosti je vhodné vymeniť. Jednoducho na konci životnosti má natoľko zníženú kapacitu, že pri odpojení sieťového napájania notebook vypne, alebo okamžite hlási potrebu opätovného zapojenia napájania. Niekedy aj operačný systém odporučí, aby bola batéria vymenená. 

 

 

V prípade notebookov HP je možné použiť program HP Battery Check, ktorý zobrazí podrobné informácie o batérii, jednotlivých bunkách, počte nabíjacích cyklov, dátume výroby a podobne. Program takisto, v prípade potreby, odporučí výmenu batérie.

 

 

 

Použité zdroje

 

Proper laptop battery usage guide

How to Prolong Lithium-based Batteries

Moderné batérie vybíjajte len do 30 %. Vyťažíte najviac

 

AKTUALITY

Naše opatrenia v čase pandémie COVID-19
16.04.2020
Spôsob podpory v čase pandémie COVID-19

IT podpora - spôsob podpory v najbližších dňoch
16.03.2020
Zmena spôsobu podpory v najbližších dňoch

Výpredaj
13.03.2018
Uverejnili sme výpredajové položky z nášho skladu za príjemné ceny

Získali sme Zelený certifikát
03.04.2017
Získali sme Zelený certifikát za zabezpečenie ekologickej likvidácie elektroodpadu

Rozšírenie bezpečnostného sťahovania batérií z trhu (HP)
30.01.2017
Rozšírenie programu bezpečnostného stiahnutia a výmeny batérií v notebookoch HP

Bezpečnostné sťahovanie batérií z trhu (HP)
16.06.2016
Program bezpečnostného stiahnutia a výmeny batérií v notebookoch HP

Dôležité bezpečnostné stiahnutie z trhu (HP)
06.10.2014
Program bezpečnostného stiahnutia napájacích káblov k notebookom HP z trhu a ich výmeny.

Altaro Certified Partner
22.08.2014
Stali sme sa certifikovaným partnerom spoločnosti Altaro.

Certifikácia ZyXEL
01.09.2011
Boli sme úspešne certifikovaní spoločnostou ZyXEL.

Aktualizácia návodu na Astarta QuickSupport
22.11.2010
V sekcii Podpora časť Dokumenty a súbory bol umiestnený aktualizovaný návod na Astarta QuickSupport.

Rekonštrukcia serverovne
01.09.2010
Zrekonštruovali sme úspešne našu serverovňu.

HP Sales Point
05.08.2010
Zapojili sme sa do programu HP Sales Point spoločnosti HP.

Certifikácia ESET
17.03.2010
Úspešne sme splnili kritériá technickej certifikácie spoločnosti ESET.